UA-112647125-1 Aanleg en onderhoud van border met vaste planten UA-112647125-1

Borders

Border

Een border met vaste planten vraagt ook onderhoud door bv onkruid weghalen, schoffelen en planten scheuren en snoeien. Onkruid kan de bloemen en planten wegdrukken en het ziet er rommelig uit. 

Aanleg

Bij het aanleggen van een border is het handig om te kiezen voor vaste planten. Deze komen elk jaar terug, is het minste werk en is het voordeligst.


Planten kiezen

Bedenk goed wat de border moet uitstralen. Je hebt verschillende keuzes voor de inrichting.

Een kleur en een soort plant.
Elke vaste plant bv Pluimhortensia


Meerkleurige.
bv Monnikskap, Weidekervel, Akelei, Diamantgras, Perzikbladklokje, Wolfsmelk, Ooievaasrsbek, Damastbloem, Kattenkruid, Duizendknoop


Onderhoudsvrij siergrassen.
bv Andropogon, Schizachyrium scoparium, rode zonnehoed en bergamotplant


Bloemen.
bv Ligularia, Pimpernel, Dahlia, Phlox, Lilium tigrinum, Monarda


Zandbodem.
bv Lavendel, Kattekruid, Struisriet, Heiligenbloem


Verzorging

Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij blijft. Haal uitgebloeide bloemen meteen weg. Door het tijdig snoeien, wordt het dragen van blad, bloem of vrucht bevorderd. Wordt een plant te groot voor de border en drukt hij andere planten weg dan kan deze worden gescheurd. Vaste planten worden voor de winter niet afgesneden. De uitgebloeide planten zorgen voor bescherming van de al gevormde knoppen die het volgend jaar zullen uitlopen. Je kunt de planten wel wat netter maken door ze op gelijke hoogte af te knippen. Zaaddozen en ander uitgebloeid materiaal kun je laten liggen voor de vogels.